Őszapó

Volt Veled is ugye, hogy nagyon kerestél valamit, aztán egyszer csak hopp! – meglett? Vagy váratlanul kezedbe akadt egy fontos feljegyzés, egy elintézendő dologról? Na, látod… Biztos lehetsz benne – Őszapó Manó gondoskodott Rólad!

De ki valójában Őszapó Manó?

Az Őszapó (Aegithalos caudatus) apró, zömök sokak kedvenc madara.

Sűrű erdőkben, eldugott helyen, dús növényzetű területeken fészkel, évente egyszer költ.

letöltés   images

Az én Őszapóm, persze nem ez az apró kismadár.

A Borbála kerámia Őszapónak, nagy szakálla van, piros orra, óriási kalap a fején, apró termetű és nagyon barátságos.

Nem lett nagydarab, alig 8-10 cm magas, a belseje üreges, súlya pedig mindössze 60-80 gramm. Fehérre égő agyagból gyúrtam, többféle színnel festettem, transzparens mázzal mázaztam – ezek az alapanyagok az egészségre teljesen ártalmatlan ólom mentes alapanyagok, kétszer égettem ki, 960 és 980°C-fokon. Őszapó maga törékeny, ezért rendkívül alapos és gondos csomagolás után küldöm Neked.

De ki valójában ez a Manó?

Ember-emlékezet óta születnek mesék a tündéreknek vagy néha tündéknek is nevezett félénk teremtményekről.

Úgy tartják, e varázslatos lényecskék mellettünk, emberek mellett élnek saját, titkos kis világukban.

Egyes tündérek közösségben élnek, többségük azonban jobban szeret, egyedül lenni Minden tündérnek emberi külsöje van, de olyan erővel bírnak, amelyről az emberek csak álmodozhatnak.

Ezeket a félénk kis lényeket ritkán lehet látni, ám amikor megmutatják magukat, azonnal különös dolgok történnek.

Egyes tündérek, mint például a koboldok, szeretnek tréfát űzni és borsot törni mások orra alá. Más tündérek azonban, mint például az őszapók, jóságosak és segítőkészek.

Többnyire az emberek otthonaiban élnek, ahol hasznos feladatokat végeznek, úgy, hogy észre sem vesszük.

Néha egy-egy embernek még az a képesség is megadatik, hogy lássa őket. Ezek az emberek azt mesélik, hogy ezek a lények olyanok, mint a kicsi emberek, hosszú szakálluk, pirospozsgás arcuk van, meleg, színes ruhákat viselnek, fejükön hegyes sapkával.
 
A róluk szóló történetekben olvashatjuk azt is, hogy régen az embereknek fontos volt összhangban dolgozni ezekkel az aprónépekkel, mert ez volt a gyarapodás és az egészség záloga.
Némely aprónép komisz volt, és résen kellett lenni velük, de nem voltak gonoszak.
A manók, törpök, őszapók segítették a gazdálkodást, a földművelést és az erdőkerülést is. Emellett a gyógyítás mesterségét is űzték, ezzel munkálkodtak az állatok és a növények javára is.
images 2           images 3          elf
 
A manóm, egyszerű kis kerámia figura, mindenki maga döntse el, mit lát benne, koboldot, törpét, manót, elf-et, vagy őszapót? Egy dolog bizonyos, léteznek ezek az aprónépek (még ha nem is hiszel benne), és a kézművesek előszeretettel készítik őket a legkülönfélébb alapanyagokból, mert hálás jószágok.
Kerámiából sem nehezebb őket elkészíteni, mint bármi másból.
         
Manapság nagy a kínálat manókból, de olyan különleges, szeretnivaló varázslatos aprónépet, mint az Őszapó Manó, nem sok helyen találsz! 
kézműves

Ajánlom az Egyedi megrendelések lehetőségét, ha hasonló kedves kerámiatárgyra van szükséged: Egyedi kerámiák, és nézz bele bátran a legfrisebb videófelvételeimbe is itt: Borbála Kerámia YouTube csatornája