Kerámia virág falikép készül

Mint egy jóféle sütemény tésztát, összegyúrom az agyagot kisebb gömb alakban, néhányszor odacsapkodom a munkapulthoz is, 

hogy a benne lévő levegőbuborékok eltávozzanak belőle – (ha levegő buborékos marad az agyag, oda az égetés, a kész mű eltörhet…), majd konyhai sodrófával kinyújtom, lapos kerekebb formára. Ennél a műveletnél lehet „sorvezetőt” is használni, az agyag mellé helyezett mértéket mutató fa lécekkel, célja, hogy a kinyújtott agyag egyforma vastagságú legyen mindenhol.

img 8118

Nyújtás után, lesimítom citlinggel (agyag felületét egyenesre simító apróbb eszköz), majd szabad kézzel belerajzoltam az első gondolatomat, ami eszembe jutott. Itt történetesen több, margarétára hasonlító virágot, hatalmas nagy levelekkel.

A rajz bekarcolásához én egy hegyes végű fésű szárát használtam,  laza, de erőteljes vonalakat, íveket rajzoltam az előkészített agyag felületére. Az agyag ekkor még nagyon képlékeny és sérülékeny, bármilyen apró téves mozdulat rögtön ott marad rajta.

A virágminta felrajzolása után, egy kisebb tányéromat rádobtam a rajzra, fejjel lefelé és körbe vágtam késsel, ezzel nyerte el a későbbi kerek formáját a falikép. A felesleges levágott agyag darabokat, gyorsan összegyúrtam, és becsomagolva eltettem a többi mellé későbbi felhasználásra.

Kikészítettem pár eszközt a további munkához, egy kicsi fémszárú kerek hegyű üregezőt, (speciális eszköz az agyag díszítéséhez, mintát karcolhatunk vele,  és/vagy segítségével leszedhető a felesleg az agyagból), egy kisebb a villanyszerelésnél használatos fázis ceruzát (az egyik legjobb szerszámom!), és egy ecsetet is.

img 8128

A nehezebb rész jön, mert a felesleges agyagmennyiséget „le kell szedni” a faliképről. Óvatos mozdulatok szükségesek hozzá, mert ha kevés a mozgás, akkor sok agyag marad a képen, ha meg mélyen belenyomom a képlékeny agyagba az eszközeimet, akár ki is lyukaszthatom a képet… szóval nem mindegy hogyan csinálom. Ezt ki kellett tapasztalnom alaposan. Ez a munkafolyamat akár órákig is eltarthat, ami függ a kép nagyságától, az agyag vastagságától, és a rajz bonyolultságától is.

A virágminta készítésénél igyekeztem egy kis pluszt is belevinni a képbe, a virág motívum került a kép legtetejére, a levelei pedig hátrébb, alatta vannak. Vagyis amolyan 3D-s kompozíciót igyekeztem készíteni.  Ez még alig-alig látszik, remélem, hogy a színezés során jobban látható lesz majd.

A virág „mögötti” hátteret, egyszerűen csak elsimítottam (itt használtam az ecsetet), nem kapott mintát sem. A faliképhez nem terveztem semmilyen befoglaló, vagy kiemelő szélet, képkeretet mert érzésem szerint, a virágnak kell érvényesülnie, nem másnak.

img 8133

Milyen színű lesz?  Azt határozottan tudom, hogy háromféle szint biztosan kap, ezek pedig a fehér, a sárga és a zöld. Szeretném a zöld és a sárga színeket megbolondítani, egy kis piros, narancs és sötétzöld árnyalatokkal is. Alaphangulatában nem túl harsány, visszafogott, közepesen precíz, ízléses dekorációt képzeltem el. Igen, én már látom milyenné szeretném festeni, remélem sikerrel is járok majd. :-)

A falikép 18 cm széles (kistányér méretű), a vastagsága 5-8 mm, a súlya pedig 10-15 dkg. Egy kisebb lyukmérettel rendelkezik, amelybe damilt ajánlanék fűzni, és azzal felakasztani sima falfelületre.

Milyen otthonba ajánlom?  Alkalmas lesz minden virágkedvelő hölgy és úr részére, valamint előszobák, gyerekszobák falára, és gyűjtőknek. A már kialakított szobák, otthonok ízlésvilágához visszafogottságával és egyszerűségével illeszkedik.

Ára még nincs meghatározva.

Az alábbi képek a mintadarab készülésének első fázisát mutatják meg, az alig 1 perces mini videó ugyan erről, pedig ezen a linken érhető el:

play video

Virágmintás falikép 1 perces videója

Miután kiégettem egyszer, megfestettem. Élvezet volt dolgozni vele, rajta!

Újból kiégettem, és íme: Ilyen lett!

53155063 581205692348592 8122104209836343296 n

Megvásárolható :Kerámia Virág