Lelkes madárbarátként, már nagyon régóta tudtam, hogy lesz kerámiából készült fecskefészkem, amit bátran kínálhatok megvásárlásra másoknak is.

Sokat olvastam a kismadarakról, köztük a füsti és molnárfecskék életéről, szokásairól, fészkelési tudnivalóikról, úgy vélem kellő tudással álltam neki alkotni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  oldalán remek összefoglalók vannak madaras témakörben, ajánlom mindenkinek.

fecske                         fecske

fecske                                    fecske

Az általam készített mű kerámia fecskefészek termékleírásához is több hasznos információt adtam az érdeklődök részére, hogy ezzel is segítsem döntésükben őket, amikor fecskefészket szeretnének vásárolni és telepíteni.

Úgy vélem, akit behatóbban érdekel a témakör, az vásárlás előtt utána olvas, érdeklődik és mérlegel.

A gyakorlati tapasztalatom azonban sajnos teljesen mást mutat.

Divat lett fecskefészket venni, és kitenni a ház valamely részére.

Többen arról érdeklődtem tőlem (!), hogy vajon beköltöznek-e a fecskék még idén, ha megvásárolják?

Könyörgöm, ez nem divatcikk, ez nem sikkes ha van, és ciki ha nincs!

A mű fecskefészek, készüljön bármiből is, csak egy lehetőség a füsti és molnárfecske részére, – költési helyük megtámogatása az ember által, – nem pedig kőbe vésett szabály, amit a kismadárnak be kell tartania.

Nem, én nem tudom garantálni, hogy ha vásárolsz tőlem, vagy bárki mástól fecskefészket, annak lesz is beköltöző lakója.

Nem, én nem tudom azt sem garantálni, hogy majd jövőre lesz lakója.

fecske                               

                               fecske

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán minden információ ott van.

Mekkora fészket érdemes készíteni?

Hány darabot célszerű kitenni, és miért annyit?

Mivel tudod még segíteni a költési időszak alatt a fecskéket?

Mit tegyél, ha…. ?

A honlap teljes körű információt ad, szinte mindenről, én nagyon szeretem olvasgatni.  Az alábbiakban viszont a keramikusi, agyagművesként gyűjtött tapasztalataimat foglaltam össze, amire nem ad választ a fenti oldal sem.

Hogyan vásárolj fecskefészket?

Íme, pár gyakorlati tanácssom, bizonytalanoknak:

 1. A településen, ahol élsz, előfordulnak fecskék? Ha igen, akkor van esélyed a fészekfoglalásra, ha viszont soha, senki nem látott arrafelé egyetlen egy fecskét sem, akkor valószínűleg más kismadár fog jó eséllyel a fészkedbe beköltözni, és nem fecske.
 2. A fecskefészek, amit megvásárolni szándékozol, milyen alapanyagból van? Ha kerámiából, akkor több évig biztosíthatod a fészkelés lehetőségét, de ha csak papírból készült, akkor nem valószínű, hogy öt év múlva is ott lesz az ereszed alatt…
 3. Már május van, elkéstem a vásárlással? A fecskék március és május hónapokban, több hullámban érkeznek Magyarország területére is, bátran vásárolhat még ilyenkor is.
 4. A fecskepelenka nagyon sok készítőnél nem tartozéka a fecskefészkének, de ha jó áron még ezt is mellékelik hozzá, ne habozz megvásárolni.
 5. Hány darabot célszerű beszerezni? A fenti weboldal szerint, (a fecskék életmódját figyelembe véve) egy darabbal, nem sokra mész sajnos.
 6. Ha 20 darabot rendelsz bárhonnan, az pedig nagyon drága – minden relatív – ez is. Rendelj apránként, 5-6 darabot egy-egy alkalommal, és akkor nem kell egyszerre nagy összeget kifizetned a fészkekért.
 7. Ha 20 darabot vásárolok, kapok kedvezményt? Igen, minden bizonnyal sok keramikusnak van ilyen opciója a vásárlásokra.
 8. Sokféle kerámia fészek kapható, az egyik sima felületű és vörös színű, a másik szürke és rücskös a felülete – melyik a jó? Mindkettő megfelelő.
 9. Hogyan kell felszerelni a fészkeket? Az ügyes kezű keramikusok, agyagművesek – már ellátják a kerámiát előre meghatározott furatokkal a csavaroknak, amikkel felszerelheted majd őket.
 10. Kint hagyhatom az ereszem alatt a fecskefészket télire is, vagy le kell majd szerelnem? igen, kint hagyhatod, ha nem „télálló” agyagból készült, akkor sem valószínű, hogy az eresz alatt idő előtt tönkre megy majd.
 11. Megvettem, felszereltem, mit kell még tennem? Időnként érdemes „belenézni”, volt-e lakója, szükséges-e a tisztítása. Ezt a fészekelhagyás után érdemes először megtenni. más dolgod nincs.
 12. Lakótelepen lakom, tegyek ki fészket? Kiteheted. Esély.
 13. Találtam, nagyon olcsó fészkeket, megvegyem őket? Mérlegelj, kérlek. Mi az alapanyaga, milyen a külseje, megfelelő-e a formája, helyesek-e méretei, miért olyan olcsó az ára, és csak ezután dönts a vásárlás ellen, vagy mellett, mert a „kínai tucatáru”, nem biztos, hogy megfelelő lesz a fecskéinknek.
 14. A mű fecskefészkeket szeretik a fecskék? Igen, elfogadják. Sok fáradtságtól megkímélhetjük őket azzal, hogy nem kell sarat keresniük (lecsökkent a sár fellelhetősége nekik), miután fáradtan megérkeznek a hosszú vándorútjukból hozzánk.
 15. Más madár költözött a fecskefészkembe, most mit csináljak? Ha igazi madárbarát vagy, akkor békén hagyod, hadd éljen ő is, és ha van rá lehetőséged, egy újabb fészekkel esélyt adsz a fecskének is.

A Borbála Kerámia mű fecskefészek vörösre égő Kishajmási agyagból készül, (Magyarországon található agyag), amelyet bevonok egy vékony réteg télálló KS-20,21 nevű szürke színű agyaggal is. Nem lesz ettől télálló a fészkem, de az élénkvörös szín kevésbé lesz domináns rajta.

Egyszer kerül kiégetésre, nyers cserép (terrakotta) állapotú lesz ettől, mázas fedőréteget nem tartalmaz.

A fészkeim olyan külső „díszítést” kapnak, ami hitem szerint természet közeli a fecskéknek, kicsit göcsörtös, kicsit puklis, kicsit lyukacsos, és fűszálakhoz hasonló ábrák találhatóak rajta. Készítése a lapnyújtás technikájával történik, a kinyújtott agyagot egy régi szobafestő henger, és egy pici „tüskés” labdával (ami ráadásul még világit is) dekorálom, majd sablon alapján pontos és egyforma méretre vágom.

Minden általam készített fecskefészek magán viseli az egyedi logómat is.

A méretét a Magyar madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalának az ajánlásával alakítottam ki, figyelembe véve az agyag – száradásakor és egyszeri égetésekor bekövetkezett zsugorodás mértékét is.

fecske                     

 

                     

 

      fecskefészek

A fecskefészkeim rendelhetőek ITT.

Nálam is van kitéve Borbála Kerámia fecskefészek, és a célom a nagyon sok fészek telepítése a saját otthonomban is, biztosítva ezzel a madarak fészkelésének a lehetőségét.

Ha törötten kaptad meg az általam készített fecskefészkeket, akkor lehetőséged van a Borbála Kerámia Törés Elleni Csomagolás Garanciájával élned: https://borbalakeramia.com/garanciak/

A témában született Borbála Kerámia Facebook Oldalon közzétett bejegyzésem megtekinthető ITT.

Sok fecskét kívánok!

fecskefészek